Aynı Gün İmplant Üstüne Porselen Yaptırmak İster misiniz?
Önceden olsa biz de istemezdik fakat teknoloji o kadar ilerledi ki artık aynı gün implantın üstüne porseleni yapmak da mümkün oluyor.
Klasik implantoloji ve abutment sisteminde tercih edilen birşey değil çünkü normalde implant yerleşirken kemikten doku kaybına neden olup biyolojik olarak tutunması zaman almakta ve yaklaşık 2-4 ay arasında üst yapı için beklenmdekteydi. Sonrasında dişetinin yuvarlak olan şeklinin düzenlenmesi için de bir hafta harcanıyor ve en son olarak ölçüler alınıp porselenler yapılıyordu.
Ayrıca klasik implantoloji ve abutment (kesik diş formu) sisteminde aynı gün porselen uygulamaya kalktığımızda ters bir kuvvet ya da çiğneme kuvvetleri implantı zorlamakta ve çoğunlukla da kaybına neden olmaktadır.
Peki bu ters kuvvetler ve aşınan kemikler nasıl engelleniyor da aynı gün implant üstü porselenler yapılabiliyor?
Robotik implantoloji ve CrownDown sisteminde bütün harita elimizde olduğu ve porselen planlamasından implanta doğru yani yukarıdan aşağıya en ideal şekliyle inildiği için zaten porselenler hazır olmaktadır. Bütün abutmentlar custom made yani özel üretim olmakta fakat aynı gün porselen isteyen hastalar için çok daha başka bir abutment sistemi devreye girmektedir.
Yaylı Abutment
Adından da anlaşılacağı gibi bu abutmentlar yaylı olarak üretilmekte ve ters kuvvetlerden doğan enerji akışını 1,2 milisaniyede dağıtarak implanta ulaşmasını engellemektedir. Kendi dişlerimiz ligamentler tarafından sarılmakta ve her kuvvette esnemektedir. Fakat implantlarda bu mümkün olmadığı için yıllar boyu sürenaraştırmalar bizi yaylı abutmentlara getirmiştir. Yaylı abutmentlar bir arabadaki amortisor gibi çalışmakta ve enerjileri dağıtmakta, implantı korumaktadır.Bu sistem implantla dişin esneme farkından dolayı bağlanamadığı mecburiyet gerektiren durumlarda da kullanılabilir.Fakat daha çok implantla ilgili süresi kısıtlı olan özellikle yurt dışından gelen hastalarda bu yöntemi kullanmayı ve normalde mümkünse biyolojik iyileşme süresini bekleyip riski sıfırlamayı istemekteyiz. Yine çok mecbur kalmadıkça bir dişi implantla birleştirip köprü yapmak normalde istediğimiz birşey değildir.
Yaylı abutment sistemi tıpkı deprem bölgelerinde olan yüksek binalarda da 'raylı sistem' olarak kendini göstermektedir. Yani sonuç olarak bilim dünyasının her geçen gün çığır açan çalışmaları ağız diş sağlığında da kendini göstermekte ve her geçen gün daha ileriye gitmektedir.